Sajtó - Internews

Ki tömörít itt, ha nem tömörít ő?

 

2001. február 25.

 

Tömörítő programok

    Ki tömörít itt, ha nem tömörít ő?

Írta: Kami - 2001-02-25 19:46:01

 

Mint arról beszámoltunk, 2001. január 31-én jelent meg a WinACE nevezetű tömörítő program legfrissebb, 2.0-s verziója. Ennek apropóján íródott ez a cikk, hogy bemutassa a jelenleg a kereskedelemben kapható (igen, igen a legtöbb tömörítő shareware, azaz kereskedelmi termék) egyszerűbb archiváló eszközöket. Teljekörű áttekintésre azért nem számíthatunk, hiszen az utóbbi pár évben a számítástechnika ezen ága nagyon népszerű volt, s boldog-boldogtalan készített jobb-rosszabb tömörítő programot...

A most következő tömörítők a veszteségmentes tömörítők kategóriájába tartozik, hiszen a programok tömörítésénél minden byte-ra szükség van. De természetesen ezek a segédprogramok képeket és hangfájlokat is veszteségmentesen tömörítik.

 

DOS-ban az igazság

Első vizsgálatunk tárgya az egykoron Phil Katz által alapított PKWare Inc. terméke, a PKZIP. Sajnos ez a zseniális programozó a magánélete áldozata lett, méltatlan körülmények között. Phil Katz vezetésével programozó gárdája jó ideig erős konkurenciát jelentett a hőskorban nagymenőnek számító SEA (System Enhancement Associates) névre hallgató cégnek, s annak ARC nevű tömörítő eszközének. A PKWare termékei mindig egy picivel többet tudtak a konkurens terméknél, amit a SEA megelégelve beperelte az akkoriban PKARC-ot fejlesztgető társaságot. A per a SEA győzelmével zárult, így a PKWare kénytelen volt új útra lépni. Ez az új út a PKZIP tömörítő család lett, amely minden eddiginél híresebb lett, s ma is a számítástechnikai ipar meghatározó öregura. Bár képességeinek dicsfénye megkopott, ma is igen népszerű többplatformos tömörítési formátum. Tesztemben a DOS alatt futó 2.50-es változatot nyaggattam.


Tömörítés közben minden szükséges információt megkapunk (WinACE)

Következő páciens a japán kezek munkáját dicsérő LHA, amely egy másik, szintén japán LARC tömörítő inspirált. A két tömörítő nem kompatíbilis, sőt a 2.55-ös verzióig eljutott LHA is két formátumot kezel: a régebbi LHARC (így hívták a programot az 1.x verziókban) és az újabb LHA formátumot. A program fejlesztésével 1996-ban leálltak, így inkább csak visszaemlékezés szinten került tesztem látókörébe.

Újabb történelem a láthatáron. Az ARJ névre keresztelt tömörítő 1991-ben jelent meg, s rögtön nagy sikert aratott. Robert K. Jung programozó által teremtett tömörítési formátum akkoriban egyből az élre ugrott, ami a tömörítés hatásfokát illette. Népszerűségének másik oka, hogy rengeteg parancssori kapcsolójának köszönhetően minden feladatra alkalmas volt. Megteremtette például többek között az automatikusan történő többlemezes archiválás lehetőségét. A program fejlesztés a 90-es vége felé leállt, de mostanra ismét új lendületet kapott. Megjelent a 32 bites változat, s számos platformon kezelhető már a fájljai. Ma is az egyik legopciódúsabb tömörítő, s időközben olyan tulajdonságokkal is felruházták, mint a hosszú fájlnevek kezelése. A vizsgált DOS-os változat verziószáma: 2.75.

Az UltraCompressorral a holland hazafiak kívánták megmutatni mire is képesek. Az új szemléletű hozzáállás jót tett ennek az iparágnak, hiszen ezen a nyomon elindulva sokkal felhasználóbarátabb programokat kezdtek készíteni, így elűzve az egyszerű felhasználótól a parancssor sötét és magányos rémét. Az AIP-NL készítésében megjelenő program rengeteg új szolgáltatást vezetett be, de sebessége nem volt kielégítő, így a később érkező, hasonló szolgáltatásokkal bíró, de gyorsabb programok kiszorították a piacról. Nálam a AIP-NL UltraCompressor II rev 3.05 PRO változat járt.

Kicsit az egzotikumot hozza a csak az alapfunkciókat megvalósító YAC 1.02. A program a mezőnyben a legerősebb algoritmussal rendelkezik, amelynek komoly hátránya a mérhetetlen időszükséglet.


A tömörítés csak pár kattintásnyira van! (WinRAR)

A UC funkcióit maradéktalanul megvalósító, ám sebességben jóval többet nyújtó RAR, orosz programozó, Eugene Roshal gyermeke. A Norton Commander felülettel ellátott, de parancssorból is használható tömörítő hamar népszerű lett az egyszerűségre vágyó felhasználók és a helyspórolós profik között is. Legnagyobb előnyét a SOLID (azaz tömör) tömörítés biztosította, amely abból az egyszerű ötletből táplálkozott, hogy az eddigi fájl=>tömörítés=>összeillesztés, helyett a fájl=>összeillesztés=>tömörítés eljárással készítette az archivot. Így az eddigi fájlra optimalizált tömörítés helyett az egész tömörített állományra optimalizált.

Itt kell megemlíteni a kezdőbbek számára, hogy nagyjából hogy is megy a tömörítés menete. Erre az eljárásra azért van lehetőség, mert a bejövő adatfolyam túlzott mértékben írja le az információt. Tehát a felesleges valós információtartalommal nem rendelkező byteok a tömörítés során eltávolíthatóak, oly módon, hogy azokat később az információ segítségével vissza lehessen állítani.

Egyik ilyen általánosan elterjedt eljárás a Huffman kódolás, mely annyit tesz, hogy a sűrűn használt karaktersorozathoz rövidebb, míg a ritkábban előforduló karaktersorozathoz egy hosszabb azonosítót rendel. És ebből az azonosítóból egyértelműen vissza tudjuk nyerni az eredeti adatot. És itt lép be a SOLID tömörítés lényege. A Huffman kódolás ha nagyobb egységet nézünk sokkal optimálisan állítja fel ezt a konverziós táblázatos, melyből egyenesen következik a kisebb fájlméret. A Huffman kódolást egyébként ennek megfelelően futamhossz kódolásnak is hívják, és kiterjedten használják sok-sok helyen (például a faxokban is).

További tömörítési lehetőség a nem hirtelen nagyot változó adatok esetén a különbségi (egyes helyeken delta) tömörítésnek nevezett eljárás, ami annyit tesz, hogy nem a bejövő adatok értéke lesz letárolva, hanem az adat változása az előző adathoz képest. Ezzel csökkenthetjük a leíráshoz szükséges adatmennyiséget, növelhetjük a tömörítés hatékonyságát.

Egyszerű de ugyanakkor hatásos tömörítési eljárás lehet a felhasználható kódkészlet szűkítése. Amennyiben az tömörítendő állomány kevesebb különböző karaktert használ, úgy adatvesztés nélkül megtehetjük, hogy például 8 bit helyett csak 7 biten kódoljuk el, ha a felhasználható 256 karakterből csak 128 vagy kevesebb jelenik meg a tömörítendő állományban.

Természetesen ezek a hatékonyságot fokozó eljárások kombinálhatóak egymással, ami jótékony hatással lehet a tömörítés mértékére, ugyanakkor növelheti a tömörítési időt. De ez utóbbi nem feltétlenül következik be mint azt látni fogjuk, sőt!

Visszatérve a történelmi áttekintésre, soron következő áldozatunk a német földről érkezett ACE. A készítő, Marcel Lemke szorgos munkájának köszönhetően 1998-ban jelent meg a tömörítő DOS alatt futó változata. Kinézetre, le se tagadhatná, hogy a RAR sikereit meglovagolni készül, de így utólag visszatekintve annál jóval több lett. Kiváló tömörítési képességei hamar népszerűvé tették, s futótűzként terjed világszerte. Ennek köszönhetően ma már számtalan más platform alatt is kezelhető a formátum, akárcsak a ZIP vagy a RAR. Ebből a változatból csak a Windows platformra készített változatot teszteltük, mert nem jelent meg az új 2.0-ás verzió végleges változata.

 

Ablakba zárva

A körsétánkat folytatva a kifejezetten Windowsos tömörítő programok közül három kerül ma itt megmérettetésre: a nagy öreg WinZip, az ügyes WinRAR és a feltörekvő WinACE.


Egyszerűség és sebesség. E két tulajdonság tökéletes harmóniája a WinZip-ben

A mostanában WinZip Computing néven futó cég már akkor is Windowsos tömörítőt gyártott, amikor sokuk még az sem tudta mi az a Windows. Az első WinZip változat 1991-ből datálhat, és csak az alap ZIP funkciók megvalósítására volt hivatott. Napjainkban a 8.0-s változatnál tartó tömörítő, igen sokat fejlődött, bár a ZIP formátum korlátait jelentősen kiterjesztette, a mai modern arciválókkal szemben azért alulmarad. Persze sebességi és kényelmi szempontból a mai WinZip is jó választás, hiszen képes az olyan különlegességekre, mint az azonnali tömörítés és E-mailben küldés. Valamint számos konkurens, vagy éppen egyedi fájlformátumot is kezel már. Hátrányban olyan területeken van, mint a hatásfok, valamint a biztonság (mind aktív, mind passzív értelemben).


A többiekhez képest szerény felület komoly tudást takar. (WinRAR)

Ide kívánkozna a Windowsos PKZIP leírása is, ám ezen program tudása semmilyen téren nem mutatott túl WinZip-en.

A "windowsosítás" a RAR programot is elérte, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Legfőbb előny a kényelmes kezelhetőség, és mint látni fogjuk az egyes esetekben nagyobb sebesség és tömörítési hatásfok. Talán a Windowsos vonulatnak köszönhető hogy a program megtanult más tömörítők nyelvén is "beszélni". Ez szerencsére a DOS-os változatban is visszaköszön, így elmondhatjuk, hogy a program által nyújtott szolgáltatásokban a két platform közözött alig mutatkozik különbség. A WinRAR általunk tesztelt változata a 2.71-es.


Tudása és külalakja is élményszámba megy (WinACE)

Nem marad ki a sorból az ACE sem. A meglepő módon WinACE-nek keresztelt program, kezdetben a DOS-os testvért próbálta minden tekintetben követni, leszámítva, hogy élt a Windows által nyújtott Grafikus Felület lehetőségével. Ezt azért tartottam fontosnak megjegyezni, mert akárcsak az ARJ-nek, az ACE-nek is van 32bites, de ugyanakkor parancssoros változata. Az 1998-ban és 1999-ben csak szárnyait próbálgató Windows változat 2000-ben szépen fejlődött, s nem maradt el a siker sem, hiszen mára már rengeteg helyen használják. Ez köszönhető annak is hogy képességei igencsak kiválóak, akárcsak az elsőszámú konkurens WinRAR-nak. Az összes elvárható szolgáltatást kényelmesen nyújtja a program, az önkicsomagoló állományoktól kezdve, a védelmi funkciókon át (hozzáférés-, és hibavédelem), az elsőrangú SHELL integrációval bezárólag. Az új 2001. január 31-én megjelent változat (2.x) újabb lépést tesz a széleskörű kompatibilitásért, mind a tömörített fájlformátumok tekintetében, mind a az egyéb (például: grafikus) állományokra vonatkozóan. A tömörítési eljárásban is történtek finomítások, melyek opcionálisan bekapcsolhatóak, ezzel növelve a tömörítési hatásfokot, vagy éppen megtartva az eredeti (1.x) formátummal való kompatibilitást.

 

Tesztelősdi

A teszteket egy átlagosnak mondható gépen (eltekintve a mérést lényegében nem befolyásoló sallangoktól) végeztem. A tesztgép pontos adatai itt tekinthetőek meg. Több azonos célú hardvereszköz esetén mindegyik tesztet az első azaz a gyorsabb eszközön végeztem el.

 

Részegység Típus
Alaplap

ABIT BE6 (BX), TH BIOS

Processzor

Intel Celeron 366 550MHz

Memória

256MB PC100

Grafikus kártya

Matrox Millenium G400 16MB
126/166 115%, V1.9 BIOS, V5.33 driver

Merevlemez

Maxtor 30GB 7200 RPM UDMA 100 (53073H4)

Merevlemez

Maxtor 15GB 5400 RPM UDMA 66 (91531U3)

Hangkártya

Creative Sound Blaster Live! 1024 Value, legfrissebb driver

CD-ROM

Lucky Goldstar 48xMAX (8483B)

CD-R

Panasonic CW-7502 V4.17

Modem

GVC 56K Voice Speakerphone

Hálózati kártya

Realtek 8139C, V5.392 DRIVER

Hálózati kártya

D-Link DE530+, V5.5 DRIVER

SCSI kártya

Advansys Fast SCSI Adapter

Monitor

Fujitsu SIEMENS C993

Operációs Rendszer

Windows 2000 - Build 2195 - Service Pack 1 - Magyar Változat

Tesztkörnyezet

A programok működés során igen stabilak voltak, semmilyen rendszerösszeomlás nem következett be. Ez betudható a stabilnak nevezhető Windows 2000-nek illetve, nyilván legalább ilyen nagy szerepe van, hogy a tömörítő programok a hosszas fejlesztésnek köszönhetően szinte hibamentesek.

Minden teszt kétszer futott, le. Érdekes módon még átlagolásra sem volt szükség, mert az eredmények 99%-ban teljesen megegyezett a mindkét alkalommal.


A modern irányzatoknak megfelelően a nap tippjével köszönt a WinACE, amennyiben nem kapcsoljuk ki

A teszt során 7 különféle kategóriában teszteltem a programokat, amelyek az egyes tipikus alkalmazások, illetve fájlformátumok szerint lettek szétosztva hét kategóriára.

 

Típus Leírás Méret
Szövegfájlok

Nagyszámú egyszerű szövegfájl, rengeteg alkönyvtárban.

1,22 MB

Dokumentumok

Egy nagyobb méretű Word dokumentum.

12,34 MB

Tömörítvények

Néhány darab ZIP állomány.

6,61 MB

Képek

PNG formátumú jó minőségű képek.
(Rally Championship 2000 SlideShow)

70,62 MB

Hangfájlok

Különféle, nem tömörített WAV fájl.

15,66 MB

Programok

A Microsof Office 2000 Common File-jai, a Program Files/Common Files/Microsoft Shared könyvtárból.

79,47 MB

Futtatható

Kizárólag a tesztelt programok futatható állományaiból (EXE, DLL) álló tömörítési feladat.

8,47 MB

Kategóriák

 

Beállítások

Mivel a tömörítő programok rengeteg beállítással bírnak a következő táblázatban összefoglalom, melyik tömörítőt, milyen opciókkal futtattam. A nem említett beállítások gyári alapértelmezésben hagytam, azokon nem változtattam.

Mint látható, csak azokat a beállításokat végeztem el, amely a program tömörítési beállítására vonatkoznak, illetve a teszt elvégzéséhez szükségesek (például: alkönyvtár tömörítés). Mivel a védelmi funkciók (AV String, CRC ellenőrzés, Jelszavas védelem, Adatvédő rekord) alapértelmezésben mindenhol ki voltak kapcsolva, így azok nem befolyásolták az eredményeket.

 

Eljárás Opciók
Másolás

Másolás a Windows Commanderrel

ARJ alapértelmezett

ARJ A -A1 -R

ARJ maximum

ARJ A -A1 -R -JM -JH65535

LHA alapértelmezett

LHA A -R2 -X1

ZIP alapértelmezett

PKZIP -rp

ZIP maximum

PKZIP -rp -exx

RAR alapértelmezett

RAR A -R -S-

RAR közepes

RAR A -R

RAR maximum

RAR A -R -S -MM -M5

UC alapértelmezett

UC A -TN -S

UC maximum

UC A -TT -S

YAC alapértelmezett

YAC A -R

WinACE alapértelmezett

ACE NORMÁL Tömörítés 1024KB Szótárméret NEM SOLID

WinACE közepes 1

ACE NORMÁL Tömörítés 4096KB Szótárméret NEM SOLID

WinACE közepes 2

ACE MAXIMUM Tömörítés 1024KB Szótárméret NEM SOLID

WinACE közepes 3

ACE MAXIMUM Tömörítés 4096KB Szótárméret NEM SOLID

WinACE közepes

ACE NORMÁL Tömörítés 1024KB Szótárméret SOLID

WinACE maximum

ACE MAXIMUM Tömörítés 4096KB Szótárméret SOLID

WinACE V2 alapértelmezett

ACE VERZIÓ 2 NORMÁL Tömörítés 1024KB Szótárméret SOLID

WinACE V2 közepes

ACE VERZIÓ 2 NORMÁL Tömörítés 1024KB Szótárméret NEM SOLID

WinACE V2 maximum

ACE VERZIÓ 2 MAXIMUM Tömörítés 4096KB Szótárméret SOLID

WinRAR alapértelmezett

WinRAR NORMÁL Tömörítés

WinRAR maximum

WinRAR MAXIMUM és Multimédia Tömörítés SOLID

WinZIP alapértelmezett

WinZIP NORMÁL

WinZIP maximum

WinZIP MAXIMUM

Beállítások

 

Essünk neki!

A kicsit talán hosszúra sikerült "előjáték" után most már végre a lényegre térhetünk. Lássuk ki, hogy teljesített ebben a maratoni csatában.

 

Szövegfájlok

A szövegfájlok alapvetően jól tömöríthetőek. Itt több trükk is felhasználható egyszerre, a nagyobb hatékonyság érdekében. Bár a technika fejlődésével ezen dokumentumok aránya egyre csökken (átadva helyét a könyv szerű, hiperlinkes formátumoknak, mint amilyen a PDF is). De azért ne feledjük, a forráskódokat még jó ideig ilyen formában tároljuk.

Egy dolgot megjegyezhetünk! A Másolás után a leggyorsabb a ZIP tömörítés lesz, bármilyen legyen is a tömörítendő adat. Érdekes módon a WinACE alapértelmezésként nagyon lassú, viszont a SOLID tömörítés használatával, mind időben, mind helyben óriásit nyerünk (akárcsak a WinRAR-nál). Az erősebb tömörítés azért álltalába véve több időbe kerül. Győztes a ZIP és a WinZIP de szépen teljesít a RAR, az ARJ és az UC is.

WinRAR nem túl nagy küzdelem árán első helyre hozza fel magát, után szorosan a nyomában a YAC "csodabogár" és a WinACE. Egy-két kivételtő eltekintve tökéletesen látszik a tömörítők közötti generáció különbség.

 

Dokumentumok

Ezek a fájltípusok általánosan elterjedtek ott, ahol a hagyományos írásos adatközlés a lényeg. Ezek a fájlok nem csak egyszerű szöveget tartalmaznak, hanem beágyazások révén képet, hangot, sőt egyéb típusú állományokat is. Itt a tesztpéldány egy alaposan elhízott Word Dokumentum volt.

ZIP és WinZip az első helyen, majd a RAR teljesít szépen. Az LHA, ARJ és UC meglehetősen együtt halad. A WinACE egyenletes tempóban kicsit megelőzi a WinRAR-t. YAC kiugróan lassú.

WinRAR az élen, majd a vetélytárs WinACE. Ezek után a többiek hosszú tömött sorban. ZIP és a WinZip a sor végén, de lemaradása nem tekintélyes.

 

Tömörítvények

Ha már előzőleg kiszedtük a mazsolát a kalácsból, vajon maradt-e benne még? Előre tömörített ZIP állományok már csak kis mértékben tömöríthetők. Vagy mégsem?

Változatlanul a ZIP és WinZip páros tarol, tőlük kissé lemaradva az első generáció (ARJ, LHA) képviselői. Az egzotikus, és újabb tömörítők tovább szöszmötölnek.

De nem hiába. Mert az előbb újabbnak titulált tömörítők közül, illetve az egzotikusnak hívott YAC közel 1 Megabájtot vert a mezőnyre, ami majdnem 15%! A sorrend WinACE, WinRAR, YAC. Érdekes módon néhányan anti-tömörítést végeztek, azaz a "tömörített méret" nagyobb lett, mint az eredeti.

 

Képek

Képeket tömöríteni egyszerű lenne, ha már nem lennének erősen, akár veszteségesen tömörítve. Itt is éppen erről van szó, hiszen a bemeneti formátumunk PNG (Portable Network Graphics), mely sok rokonságot mutat a híres-neves JPG-vel.

Természetesen a ZIP, WinZip-től eltekintve mindenki rendesen elszórakozott a feladattal, az ARJ és LHA egész jól, a RAR tűrhetően teljesített. A többiek majd dupla idő alatt értek a feladat végére.

Mint sejteni lehetett, a tömörítésnek itt nem sok értelme volt. Az egyszerűség győzelme látható ebben a tesztben, mert a szerényebb bevethető matematikai arzenállal bíró ZIP, WinZip és ARJ ha hajszálnyival is a mezőny élére került. A többiek meg sopánkodhatnak, hogy munkájuk már megint nem tömörítés lett.

 

Hangfájlok

A tömörítésre itt már nagyobb mód nyílik, hiszen a WAV fájlok többsége nem tömörített, így azok sem melyek a tesztben részt vettek. Talán ez az első és utolsó lehetőség a különlegesebb eljárásoknak, mint amilyen a RAR és WinRAR program Multimédia tömörítése és a WinACE 2, új Delta tömörítése.

A helyzet változatlan, az egyszerűbb tömörítők elől (ZIP, WinZIP, ARJ, LHA), az alaposabbak némileg lemaradva, főleg a YAC.

Ahogy láthatjuk, a mezőny fantasztikusan együtt van, s csak a csoda tömörítések (Multimédia és Delta) húzzák ki a WinRAR-t és a WinACE-t a középszerűségből.

 

Programok

Az elnevezés kissé megtévesztő lehet, hisz itt aztán mindent van, amit tömöríteni lehet. Igazi vegyesfelvágottat uszítunk a programokra, hiszen a futtatható állományoktól kezdve, a hang, a kép fájlokon át itt minden van.

A helyzet akárcsak előbb, az egyszerűbbek gyorsabban átdarálják magukat a fájlokon, míg az összetettebbek, akár dupla annyi időt is elszöszmötölnek. A WinACE minden beállításában szép egyenletes tempóban, a középmezőnyben végzett, körülvéve a RAR és WinRAR eredményeivel. YAC a sorzáró. Elől pedig: ZIP és WinZip, LHA-ARJ.

Nagyon ízlik a vegyesfelvágott a WinACE-nek, hiszen maximális tömörítésnél 5%-ot ver a WinRAR-ra és 10%-ot a meglehetősen együtt lévő további versenytársra. Persze mindenki dicséretet érdemel, mert az össze program alulról súrolja az 50%-os tömörítési arányt.

 

Futtatható Fájlok

Most meglátjuk, mire mennek a tömörítők magukkal és egymással, hiszen a cél a saját és konkurens futatható állományainak összetömörítése.

A helyzet, akárcsak előbb, az egyszerűbbek gyorsabban átdarálják magukat a fájlokon, míg az összetettebbek, akár dupla annyi időt is elszöszmötölnek. A WinACE minden beállításában szép egyenletes tempóban, a középmezőnyben végzett, körülvéve a RAR és WinRAR eredményeivel. YAC a sorzáró. Elől pedig: ZIP és WinZip, LHA-ARJ.

Úgy látszik-e két utolsó teszt igencsak egyformára sikerült, még az arányokat tekintve is. Szóval itt is győztes a WinACE, majd jön a WinRAR és a YAC.

 

Betáblázva

Egyeseknek talán jobban áttekinthető a táblázatos forma. Tessék parancsolni:

 

Tömörítési idő

 

 

S
Z
Ö
V
E
G
F
Á
J
L
O
K

D
O
K
U
M
E
N
T
U
M
O
K

T
Ö
M
Ö
R
Í
T
V
É
N
Y
E
K

K
É
P
E
K

H
A
N
G
F
Á
J
L
O
K

P
R
O
G
R
A
M
O
K

F
U
T
A
T
H
A
T
Ó

Másolás

0:03 0:01 0:01 0:29 0:06 0:42 0:03

ARJ alapértelmezett

0:05 0:10 0:06 1:33 0:19 1:40 0:09

ARJ maximum

0:06 0:18 0:08 1:15 0:23 2:23 0:13

LHA alapértelmezett

0:06 0:16 0:08 1:27 0:25 2:05 0:13

ZIP alapértelmezett

0:03 0:06 0:06 1:07 0:15 1:08 0:07

ZIP maximum

0:05 0:09 0:06 1:07 0:18 1:23 0:08

RAR alapértelmezett

0:04 0:10 0:13 2:14 0:28 2:07 0:13

RAR közepes

0:14 0:10 0:13 2:17 0:30 2:13 0:14

RAR maximum

0:15 0:21 0:14 2:27 0:30 4:05 0:19

UC alapértelmezett

0:09 0:14 0:23 3:59 0:45 3:03 0:18

UC maximum

0:14 0:17 0:23 3:56 1:02 3:45 0:22

YAC alapértelmezett

0:17 0:40 0:31 4:59 1:13 5:48 0:38

WinACE alapértelmezett

1:06 0:16 0:19 3:21 0:44 3:19 0:21

WinACE közepes

0:19 0:14 0:19 3:36 0:45 3:08 0:19

WinACE maximum

0:19 0:20 0:21 4:25 1:00 3:20 0:21

WinACE V2 maximum

0:19 0:20 0:21 4:30 0:50 3:54 0:21

WinRAR alapértelmezett

0:22 0:20 0:15 2:33 0:33 2:41 0:16

WinRAR maximum

0:16 0:24 0:23 4:33 0:41 4:32 0:27

WinZIP alapértelmezett

0:05 0:06 0:02 0:48 0:14 1:07 0:08

WinZIP maximum

0:05 0:19 0:05 0:48 0:22 2:49 0:14

A tömörítő programok tömörítési ideje, különféle fájlformátumok esetén, változatos beállításokkal. Az értékek perc:másodperc formában adottak, a kisebb érték a jobb!

 

Tömörítési méret

 

 

S
Z
Ö
V
E
G
F
Á
J
L
O
K

D
O
K
U
M
E
N
T
U
M
O
K

T
Ö
M
Ö
R
Í
T
V
É
N
Y
E
K

K
É
P
E
K

H
A
N
G
F
Á
J
L
O
K

P
R
O
G
R
A
M
O
K

F
U
T
A
T
H
A
T
Ó

Másolás

1,22 12,34 6,61 70,62 15,66 79,47 8,47

ARJ alapértelmezett

0,6 2,52 6,61 70,63 11,23 41,64 4,85

ARJ maximum

0,6 2,54 6,61 70,59 11,25 41,77 4,84

LHA alapértelmezett

0,57 2,55 6,61 70,63 11,27 42,36 4,89

ZIP alapértelmezett

0,65 2,57 6,61 70,56 11,22 41,39 4,8

ZIP maximum

0,65 2,53 6,61 70,56 11,18 41,31 4,79

RAR alapértelmezett

0,6 2,46 6,61 70,63 11,21 40,46 4,67

RAR közepes

0,4 2,46 6,63 70,75 11,19 40,26 4,63

RAR maximum

0,4 2,32 6,63 70,75 9,41 39,33 4,59

UC alapértelmezett

0,44 2,47 6,63 70,79 11,33 41,03 4,73

UC maximum

0,43 2,43 6,63 70,79 10,57 40,53 4,71

YAC alapértelmezett

0,39 2,42 5,78 70,73 11,14 38,64 4,37

WinACE alapértelmezett

0,6 2,23 6,61 70,63 11,25 38,91 4,54

WinACE közepes

0,4 2,23 5,76 70,63 11,21 37,43 4,15

WinACE maximum

0,4 2,21 5,76 70,63 11,22 36,06 4

WinACE V2 maximum

0,4 2,2 5,78 70,73 9,45 33,97 3,87

WinRAR alapértelmezett

0,59 2,26 6,61 70,62 11,18 39,16 4,57

WinRAR maximum

0,35 2,14 5,77 70,74 9,21 37,06 4,15

WinZIP alapértelmezett

0,65 2,59 6,61 70,54 11,23 41,75 4,83

WinZIP maximum

0,65 2,52 6,61 70,54 11,19 41,51 4,82

A tömörítő programok tömörítési mérete, különféle fájlformátumok esetén, változatos beállításokkal. Az értékek Megabájtban adottak, a kisebb érték a jobb!

 

Játék a kapcsolókkal

Mint a legfrissebb fejlesztést, a WinACE-t választottam ki egy kis további boncolgatásra. A lehető legtöbb kombinációban megnéztem a tömörítést, az első, azaz a Szövegfájlokra tekintettel. Az eredmények szerintem érdekesek lettek, de az ismételt ellenőrzés szerint a valóságnak megfelel.

 

Tömörítő beállításai

S
Z
Ö
V
E
G
F
Á
J
L
O
K

ACE NORMÁL Tömörítés 1024KB Szótárméret NEM SOLID

1:06

ACE NORMÁL Tömörítés 4096KB Szótárméret NEM SOLID

1:02

ACE MAXIMUM Tömörítés 1024KB Szótárméret NEM SOLID

1:02

ACE MAXIMUM Tömörítés 4096KB Szótárméret NEM SOLID

1:02

ACE NORMÁL Tömörítés 1024KB Szótárméret SOLID

0:19

ACE MAXIMUM Tömörítés 4096KB Szótárméret SOLID

0:19

ACE VERZIÓ 2 NORMÁL Tömörítés 1024KB Szótárméret SOLID

0:22

ACE VERZIÓ 2 NORMÁL Tömörítés 1024KB Szótárméret NEM SOLID

1:10

ACE VERZIÓ 2 MAXIMUM Tömörítés 4096KB Szótárméret SOLID

0:19

Az egyes eljárások között nem túl nagy a különbség. Egyetlen kivétel a SOLID tömörítés használata mely jótékony hatással van a sebességre...

Az ACE tömörítő program tömörítési ideje, különféle beállításokkal, szövegfájlok esetén. Az értékek perc:másodperc formában adottak, a kisebb érték a jobb!

 

Tömörítő beállításai

S
Z
Ö
V
E
G
F
Á
J
L
O
K

ACE NORMÁL Tömörítés 1024KB Szótárméret NEM SOLID

0,6

ACE NORMÁL Tömörítés 4096KB Szótárméret NEM SOLID

0,6

ACE MAXIMUM Tömörítés 1024KB Szótárméret NEM SOLID

0,6

ACE MAXIMUM Tömörítés 4096KB Szótárméret NEM SOLID

0,6

ACE NORMÁL Tömörítés 1024KB Szótárméret SOLID

0,4

ACE MAXIMUM Tömörítés 4096KB Szótárméret SOLID

0,4

ACE VERZIÓ 2 NORMÁL Tömörítés 1024KB Szótárméret SOLID

0,4

ACE VERZIÓ 2 NORMÁL Tömörítés 1024KB Szótárméret NEM SOLID

0,6

ACE VERZIÓ 2 MAXIMUM Tömörítés 4096KB Szótárméret SOLID

0,4

... és mint látható a tömörítésre is. Így azt tanácsolom, ezt az opciót mindenképpen használjuk!

Az ACE tömörítő program tömörítési mérete, különféle beállításokkal, szövegfájlok esetén. Az értékek Megabájtban adottak, a kisebb érték a jobb!

 

Zárszó

Mint az élet annyi más területén, itt sem lehet tökéletesen jó megoldást választani. Nem vagyunk egyformák, s hogy kinek mi a legjobb azt saját magának kell eldöntenie.

 

Egyszerű használat

Ha az egyszerű használat a legfontosabb, nyilván nem egy parancssori programot használ az ember. Ekkor jöhet szóba a WinACE, WinRAR és WinZip. De szerencsére nem kell Windows alá költözni egy-egy használhatóbb felületért, hiszen az ACE és RAR DOS alatt is remekül használható megoldást ad. Sőt a további tömörítőket is kényelmessé tehetjük egy jó archív kezelővel, illetve fájlkezelővel (Norton Commander, Volkov Commander, DOS Navigator). A programok legtöbbje remekül együttműködik a legtöbb ismert DOS-os és Windows-os fájlkezelővel.

 

A méret a lényeg?

Ha a tömörített méretett találjuk a legfontosabbnak, akkor a WinACE-szel és a WinRAR-ral járunk a legjobban az estek döntő hányadában.

 

Száguldás

Ha a sebesség a lényeg, akkor érdemes az amúgy sok funkcióval bíró WinZip-et és ARJ-t választani.

 

Svájci bicskák előnyben

Ha a funkciógazdagságra vágyunk, akkor a WinACE és a WinZip, valamint a WinRAR lehet jó társunk. Ezek rengeteg extra szolgáltatás mellett képesek az "ellenséges" fájlformátumok kezelésére. Sőt a WinACE 2.x még ezen is túltesz, ugyanis számos fájlt (főleg képformátumokat) nézhetünk meg a beépített nézőkén keresztül. Azonban ne feledkezzünk meg jó öreg DOS-os barátunkról, mely amellett, hogy képes a hosszú fájlnevek megfelelő kezelésére (mint ahogy a ACE és RAR is) kívül a Chapter kezelésére is. Ez az egyedülálló funkció - mert csak az ARJ és az UC támogatja kissé - lehetőséget ad arra, hogy egy fájlból több verziót tároljunk el egyetlen archívban, így követve annak változásait.

A választási lehetőség adott, lehet válogatni. Egy kis személyes meggyőződésnek utat engedve a cikk végére leírnám én mostantól a WinACE 2-t fogom használni!Internews - a számítástechnikai hírforrás - http://www.internews.hu

 
 

A cikket teljes terjedelmében, a szerző hozzájárulásával jelentettük meg.

© 1997-2009 ACE Compression Software & e-merge GmbH Minden jog fenntartva.